Behandlinger
Vi kan hjelpe med alt fra årlig undersøkelse til mer avanserte behandlinger.
Vi kan også tilby behandling i narkose.
Tannbehandling
Generell tannbehandling
- En tannundersøkelse bør gjennomføres regelmessig. Det vanligste er én gang i året, men kan variere fra pasient til pasient. Ved en rutineundersøkelse vil tannlegen ta røntgenbilder, sjekke tenner, tannkjøtt og slimhinner.
- Hull i tenner, eller karies som tannlegene sier, er ikke alltid mulig å se. De fleste hull eller begynnende hull oppdages ved et tannlegebesøk. Ofte vil ikke små hull gi symptomer, og det er sjeldent man har symptomer før hullene begynner å bli ganske store. Behandlingen ved hull i en tann er å fjerne ødelagt tannsubstans, for deretter å fylle igjen.
- Tannlegen vil undersøke tannkjøttets tilstand og foreslå eventuelle tiltak ved behov.
Vi fjerner tannstein maskinelt med ultralydscaler, eller manuelt. Belegg og overfladisk misfarging fjernes med pimpstein eller airflow.
Bedøvelse er et godt hjelpemiddel for å gjennomføre smertefri tannbehandling. Du kan også få overflatebedøvelse før selve sprøyten for å minske ubehaget av stikket.
En tannfylling erstatter den delen av tannen som er blitt ødelagt. Våre mest brukte fyllingsmaterialer er kompositt og glassionomer.
Om et hull går helt inn til tannens nerve (pulpa), eller om du får en betennelse eller skade i nerven som resulterer i at nerven dør – må tannen rotfylles for å kunne beholdes. En betent nerve kan være svært smertefullt. Smertene vil fortsette å komme tilbake til tross for bruk av antibiotika og smertestillende, så lenge man ikke rotfyller eller trekker tannen. Det er imidlertid ikke alltid du får smerter. Da er det ofte andre tegn som tannlegen oppdager ved en undersøkelse som gjør at tannen må rotfylles. Ved rotfylling renser og fyller vi hulrommet i tannen.
Tannkrone er aktuelt i tilfeller der en tann er så skadet at behandling med tannfylling ikke vil gi et godt og holdbart resultat. En tannkrone er et kunstig skall som limes utenpå din egen tann. Det er viktig å huske på at det kan bli hull under en krone eller i kronekantene. Det er derfor viktig å få undersøkt også tenner som har kroner regelmessig.
En tannbro er en tannerstatning som kan brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner. Nabotennene fungerer som feste for broen.
Skallfasetter fremstilles av keramisk materiale (porselen), og er et tynt skall som limes utenpå tannen
Å trekke tann er siste utvei. Noen ganger er tannen så ødelagt at den ikke kan repareres eller reddes. Vi har erfarne tannleger som kan gjennomføre tanntrekkingen og gi deg råd om hvilke alternativer du har for eventuelt å erstatte tannen.
Tannprotese, også kalt gebiss, er en god løsning når man mangler flere eller alle tennene i en kjeve. Det kan lages hel protese der alle tennene mangler eller en delprotese om det er flere egne tenner igjen i en kjeve.
Vi har god erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk. Ved uttalt tannlegeskrekk kan vi tilby tannbehandling med beroligende medisin eller narkose.
Kompleks behandling
Tannbehandling under narkose/sedasjon.
- Oral kirurgi og oral medisin er en spesialitet godkjent av Den Norske Tannlegeforening. Spesialistutdanningen går over 5 år etter at man er ferdig utdannet tannlege.
- Behandlingen utføres etter at egen tannlege har sendt en henvisning til oralkirurgen.
- Spesialist i periodonti er en spesialist godkjent av Den Norske Tannlegeforening. Spesialistutdanningen går over 3 år etter at man er ferdig med tannlegeutdanningen. Behandling av plager og sykdom i tannkjøttet kan være både enkel og avansert, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er.
- Den alvorligste formen for tannkjøttsykdom kalles på fagspråket periodontitt. Dette er en bakteriell sykdom som angriper tennenes festeapparat. Sykdommen rammer mange voksne etter fylte 35-40 år, og er den vanligste årsaken til at nordmenn over 45 år opplever tap av tenner.
- Behandling av sykdommen krever systematisk, profesjonell fjerning av tannstein hos tannlege eller tannpleier. Dette kombineres med grundig og godt stell av tennene hjemme. Der lommen i tannkjøttet er for dyp til å fjerne belegget må det utføres kirurgisk behandling.
- Periodontitt er en sykdom som en må leve med og den krever livslang oppfølging for at den ikke skal blusse opp igjen.
- Avansert behandling utføres hos spesialist etter henvisning fra egen tannlege.
- Det er mulig å erstatte manglende tenner med tannimplantater for å gjenopprette et naturlig smil og god bittfunksjon. Nesten alle tapte tenner kan erstattes med et tannimplantat.
- Implantatet, som erstatter roten på tannen, settes inn av spesialist i oral medisin og kirurgi, eller spesialist i periodonti etter henvisning fra egen tannlege.
- Videre vil tannlege med godkjenning for HELFO refusjon lage overkonstruksjonen, som erstatter den manglende tannkronen.
- Det er flere grunner til at tilbaketrukket tannkjøtt kan oppstå. Hos mange kommer dette på grunn av hardhendt pussing, bruk av for stiv tannbørste, feil pusseteknikk eller etter kjeveortopedisk behandling. I tillegg kan bruk av snus også føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Resultatet er at noe av tannroten blir blottlagt. I de fleste tilfeller er det mulig å redusere skaden ved hjelp av et kirurgisk inngrep.
- Denne behandlingen utføres av spesialist i periodonti etter en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle.
Estetisk tannbehandling
Vi tilbyr tannbleking for hjemmebruk der vi fremstiller individuelt tilpassede blekeskinner. Dette er bleking godkjent av tannleger. Før blekingen utfører vi en undersøkelse av tennene dine for å forsikre oss om at tennene dine er friske og tåler blekingen. Blekemiddel får du kjøpt hos oss.
«Usynlig» tannregulering ved hjelp av individuelt tilpassede skinner.
Bestill time hos oss
Gå til vår online timebooking for å bestille tidspunktet som passer best for deg. (Her kan du også endre på eksisterende timer.)
Du kan bestille både undersøkelse og akutt time.
Har du spørsmål før du bestiller eller om akutt time? Benytt skjemaet under eller ring 701 22 294
Dine Behov
Alle våre behandlinger starter med god kommunikasjon mellom våre ansatte og deg som pasient. Vi skal møte dine forventninger om høy kvalitet på våre tjenester og tar oss god tid til å høre din historikk og tidligere erfaringer hos tannlegen.
Undersøkelse hos oss
Ved din første undersøkelse eller årlig kontroll er det nødvendig med røntgenbilder for å gjennomføre en fullstendig undersøkelse.
Ved digital røntgen vil vi raskt få bildene og kan gjøre en grundig vurdering under undersøkelsen. Det er vanlig med 2 røntgenbilder og disse er inkludert i vår fastpris på undersøkelse. Ved spesielle tilfeller vil det være nødvendig med flere røntgenbilder for å kunne gi en korrekt diagnose og tilby deg den beste behandlingen.
Under selve undersøkelsen vil tannlegen se over hele munnhulen, dette innebærer å se etter hull i tennene, se over gamle fyllinger, se over tannkjøttet, tungen og slimhinnene.
Også inkludert i vår fastpris for undersøkelse er en tannrens hvor vi fjerner tannstein og overfladisk misfarging.
Etter undersøkelsen vil vi ha tilstrekkelig informasjon om det er behov for videre behandling og sette opp nye timer for behandling og et skriftlig kostnadsoverslag. Samtidig vil vi gi deg tilbakemelding og råd for optimal tannhelse.
Noen sykdommer og tilstander i munnhulen gir krav på refusjon fra trygdekassen. Vi har direkte oppgjør med Helfo, noe som innebærer at du kun betaler en egenandel, dersom du oppfyller disse kravene.
Vi tilbyr deg individuell oppfølging og én kontroll i året vil være tilstrekkelig for de fleste.